Zapreg, kožu pršnjak i marama križara iz Donje Bebrine

Zapreg je četvrtastog oblika. Tkan je na četiri nićanice (tzv. keper tkanje) širine jedne pole. Osnova je od crne vune, a u potku su miješane niti crne vune sa srmom u širim poprečnim prugama zvjezdastog ornamenta te uske linije crvene vune i boje petroleja. Srmeni, zvjezdasti ornament izveden je tkanjem na da­sku. Osim gornjeg ruba ostali rubovi ukrašeni su crnim resama s mjestimično umetnutim crvenim i boje petroleja. Uz oba gornja ugla prišivena je po jedna uzica od tamnoplave, tamnocrvene i bijele vune.

 

Zapreg i detalj zaprega

Kožu pršnjak gornji je dio odjeće koji se nosi u svečane, hladnije dane. Izrađuju ih krznarski majstori — ćurčije od janjeće kože s runom i aplikacijama od raznobojne kože i ogledalaca. Seže do pojasa. Svi rubovi, osim otvora za ruke, obrubljeni su tamno- smeđim krznom. Na prsima se kopča sa tri kožna dugmeta (na desnoj strani) i tri omčice pletene od uskih trakova crvene i bi­jele kože (na lijevoj strani). Na lijevoj i desnoj strani prsa nalazi se još po jedan vertikalni trak apliciranog tamnosmeđeg krzna.

Na leđnoj strani, na sam gornji rub, pričvršćene su dvije uže kožne trake tako da vise niz leđa u obliku slova V i na njima visi od kože izrezano crveno srce s umetnutim ogledalom. Na srcu vise tri trokutasta ukrasa s kitama od tamnosmeđeg krzna. Trake, srce i trokutasti ukrasi pokriveni su kružnim, nazubljeno izreza­nim komadićima kože u crvenoj, žutoj, crnoj i zelenoj boji, a u sredini svakog prišivena je kožna bobica, tako da predstavlja sti­lizirani cvijet. Ostale površine kožuha pokrivene su kružnim uk­rasima izrezanim od crvene, žute, crne i zelene kože. Promjer tih ukrasa je oko 4 cm, a u sredini je nazubljeni, kružni otvor pro­mjera oko 1 cm, oko kojeg su rupice. Pod svaki otvor podmetnuto je ogledalce. Šavovi koji međusobno spajaju pojedine kružne uk­rase pokriveni su prišivenim kožnim bobicama.

 

Marama križara (priložena slika) služi za pokrivanje glave. Kva­dratnog je oblika od domaće pamučne tkanine. Bijelim širim pru­gama podijeljena je na veće kvadrate, a uskim na manje. Središnji je dio svijetlocrven, a po dvije paralelne stranice imaju po dvije šire pruge u tamnijoj crvenoj boji, odnosno u boji trule višnje. U sva su četiri ugla po četiri manja crna kvadrata. Javlja se u mnogo varijanata i kombinacija šara. Starije žene nosile su ovak­ve marame zagasitijih tonova. Dvije susjedne stranice, koje tvore pravi kut ukrašene su 2 cm širokim kukičanim ukrasnim rubom od vune i na njega su prišivene gombe, kuglice od vune promjera oko 2 cm.

NARODNA NOŠNJA SLAVONIJE - Ivica Šestan IZDANJE: KULTURNO-PROSVJETNI SABOR HRVATSKE