Marama zetinarka, šticle, čičkane čarape, tkanica i opanci Donje Bebrine

Maramu zetinarka kvadratnog je oblika. Nosi se preko ple­ća presavijena po dijagonali, na prsima se prekriži, dok jedan ugao visi niz leđa. Industrijski je proizvod, kako po tkanju tako i po ukrasu. U sredini je kvadrat u boji trule višnje. U dva dijago­nalno suprotna ugla smješten je po jedan štampani ukras u ob­liku kite cvijeća. Uz rub je 16 cm širok ukras štampanog cvjetnog motiva. U štampanom ukrasu znatno preteže crvena boja u svjet­lijoj nijansi, a ima još nešto malo zelene, plave i bijele boje.

Šticle ili orukvice su ukrasi koji se nose na ruci iznad šake. Pletene su od vune boje trule višnje. Na gornjoj strani rub je ra­van, a na donjoj (uz zglob šake) ukrasno nazubljen. Dugačke su oko 17 cm. Ukras je izveden uplitanjem sitnih bijelih perli koje tvore biljne i geometrijske ornamente. U središnjem je dijelu gran­čica, dok su rubovi ukrašeni geometrijskim motivom.

Čičkane čarape su pletene od crvene vune u svjetlijoj ni­jansi. Podkoljenični dio, od zgloba do ispod koljena, pleten je u plastičnom reljefnom ornamentu.

Tkanica je pojas otkan od kupovne vunene pređe. Ornamenat je prugast po dužini (plava, crna, crvena, bijela boja), a postignut je usnivanjem (već pri izradi osnove umetane su razno­bojne niti). Mlađi svijet nosi tkanice življih boja.

Uz ovu nošnju pristaju opanci koji se skapčaju metalnom kopčom sprijeda ili sa strane.

NARODNA NOŠNJA SLAVONIJE - Ivica Šestan IZDANJE: KULTURNO-PROSVJETNI SABOR HRVATSKE