Dijelovi muške nošnje Donje Bebrine

Rubina (priložena slika 1) je krojena od domaćeg pamučnog platna (pamuk po pamuku) tkanog na dvije nićanice. Seže do polovine bedara. Sastavljena je od 8 pola: 4 pole platna utrošeno je za prsa i leđa, a ipo dvije za svaki rukav. Sredinom prednje strane dvije su poile spojene vertikalnim šavom. Na prsima uporedo s obje strane šava izveden je niz prošivenih (»preštapanih«) uskih nabora okre­nutih od šava, a na oba kraja izveden je po jedan dublji nabor. Vratni je izrez blago zaobljen. Na desnoj strani izreza urezan je niz prsa vertikalni prorez, koji omogućava oblačenje rubine preko glave. Pri dnu ukrasnih nabora poprečno je polože­na uska pruga platna ispod koje je stegnuta širina ras­poređena u krupnije slobodne nabore.

 

Po sredini leđa također je vertikalni šav koji spaja dvije pole od donjeg ruba do otvora za glavu koji nastaje između ramenih šavova. Na leđima je otvor za glavu gusto nabran (snizan) pri če­mu su izvučeni krupniji nabori, a veličina otvora stezanjem je pri­lagođena dužini ovratnika koji je naknadno prišiven uz vratni iz­rez. Dakle, šavovi koji spajaju pojedine pole nalaze se po sredini prsa i leđa, na ramenima te bočno ispod oba pazuha do donjeg ruba rubine. Rukavi su na rubinu ušiveni u ramenima i sa gornje strane, na mjestu spajanja, malo nabrani. Pod svakim pazuhom ušivena je latica (žabica), četvrtasti ušitak dijagonalno presložen. U zapešću je rukav gusto snizan i na njega je prišivena orukvica širine 9 cm, na kojoj su dvije rupice i dva dugmeta za zakapčanje. Nešto iznad donjeg ruba (6 cm) teče horizontalan rasplet. Na sam rub prišivena je kukičana (»heklana«) čipka. Oba ramena ojačana su potkrpama, našicima od istog platna. Ovratnik je usko presavinut i malo podignut uz vrat. Ispod grla kopča se sa dva dugmeta. Prorez se s desne strane prsa kopča također sa dva dugmeta, a donja ploha privučena je koso do sredine vrata.

Gaće (priložena slika 2) su od istog materijala kao i rubina. Svaka je nogavica krojena od dvije pole, tako da su šavovi koji spajaju pole s unutrašnje i vanjske strane nogavice. U gornjem dijelu gdje se spajaju nogavice umetnut je šesterostrani ušitak koji gaće u tom dijelu proširuje. Način umetanja ušitka razabire se na crtežu kroja. U pojasu su gaće porubljene u širini od 3 cm, a u taj porub uvučena je uzica pletena od domaće pređe kojom se gaće sprijeda vežu.

Na sam donji rub nogavica prišivena je 8 cm široka kukiča­na (»heklana«) čipka. Iznad donjeg ruba nogavica (13 cm) nalazi se horizontalan ukras izveden u 4 cm širokom raspletu s geomet­rijskim ornamentom (rombovi). Neposredno iznad raspleta para­lelno je izveden bijeli ukras plosnim vezom sa cvjetnim ornamen­tom (širine oko 4 cm).

Frosluk (rad majstora krojača) seže do iznad pojasa. Izrađen je od crnog industrijskog sukna. Svi rubovi, osim otvora za ruke, ukrasno su porubljeni crvenim suknom. Podstavljen je bijelim in­dustrijskim pamučnim platnom. Na lijevoj strani u postavi ušiven je džep. S vanjske strane, sprijeda na svakoj strani nalazi se po jedan veći džep, a na lijevoj strani, iznad većeg još je jedan manji džep. Rubovi džepova također su ukrašeni crvenim suknenim po- rubom. Na desnoj strani frosluka nalaze se dva paralelna vertikal­na reda ukrasne dugmadi — po pet u svakom redu. Iznad njih su u grupi, još četiri dugmet. Na lijevoj strani je red od pet rupica, zatim paralelan niz od pet dugmadi i ukras od četiri dugmeta.

Čarape od bijele vune pletene su u gruboj reljefnoj fakturi.

Opanci se skopčaju metalnim kopčama, sprijeda.

Tkanica je pojas od vune, širok 7 cm, gusto tkan na tkalačkom stanu. Ukras su uzdužne pruge u crvenoj, žutoj, bijeloj i tamnoplavoj boji.

Šešir je crn s okruglim obodom i niskom glavom kružnog presjeka.

NAČIN I REDOSLJED OBLAČENJA

Najprije se oblače gaće, zatim rubina, a potom obuća (čarape i opanci). Oko pasa se veže tkanica, oblači frosluk i stavlja šešir.

NARODNA NOŠNJA SLAVONIJE - Ivica Šestan IZDANJE: KULTURNO-PROSVJETNI SABOR HRVATSKE